Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Приз Володимир, користувач 1ua
Володимир Приз
Тема: З початком жнивної кампанії!
У п’ятницю, 2 липня, на базі Новомиргородського елеватора відбулася нарада, яка ознаменувала початок жнив у районі. На нараді були присутні голова районної ради Леонід Орлов, голова райдержадміністрації Олександр Ковтун, представники управління агропромислового розвитку, насіннєвої інспекції та інших державних установ, страхових компаній, бізнес-структур, міліції, рятувальників, а також, зрозуміло керівники сільгосппідприємств. Всі присутні активно обговорювали тему жнив – якими вони будуть, які нововведення передбачає законодавство, які корективи може внести життя?

- Збір врожаю – найвідповідальніша пора, - зазначив на початку наради Олександр Ковтун. - Якби погода посприяла, можна було б впоратися за 16 днів. Але прогноз погоди залишає бажати кращого, тому гадаємо, що зможемо зібрати ранні зернові приблизно за 22 дні. У нашому району – найбільше по області навантаження на один зернозбиральний комбайн, проте вже зараз є інформація, що пішли комбайни з Криму, тому керівникам господарств слід замислитись, як використати всі можливості для ефективного проведення жнив. Зі свого боку обіцяю максимальне сприяння у вирішенні всіх проблемних питань. Під час жнив накладається ембарго на перевірки, які можуть затримувати роботу. Створено штаб по збиранню зернових культур і кожен господар при потребі зможе до нього звернутися. Врожай треба зібрати якомога швидше й з мінімальними втратами.

Особливу увагу привернула доповідь начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Віталія Давиденка, адже крім переліку статистичних даних – скільки чого посіяли, розповідей про фактори, що вплинули на врожай, - морозну зиму, крижану кірку, яка позбавила озимі можливості дихати, весняну посуху – Віталій Петрович присвятив значну частину свого виступу тому, що і як треба зібрати з найменшими втратами – які сорти збирати прямим комбайнуванням, а які скошувати на звал тощо. Начальник управління агропромислового розвитку надав також рекомендації щодо організації роботи – починаючи з розмітки поля і завершуючи рекомендованою платою за зібрану тонну. Чимало уваги заслужило також обговорення прогнозованої ціни за зібраний врожай. Саме від ціни на різні культури залежить і натуральний розрахунок за оренду землі та майна, і отримання кредитів через Аграрну біржу під заставу зерна – адже зараз можливість отримати кредити є лише у великих сільгосппідприємств, а потребу в коштах відчувають всі сільгоспвиробники. Втім, судячи з останніх погодних подій, кінцеві корективи у ціну внесе примхлива пані погода, тому називати якісь цифри зарано…

Приємно було почути інформацію головного інженера-інспектора відділу інспекції Держтехнагляду у Новомиргородському районі Олександра Коваленка щодо стану техніки, яка братиме участь у жнивах. Газета «Новомиргородщина» регулярно повідомляла про зміни в процедурі проведення техогляду, зміни вимог до техніки, і аграрії вчасно цю інформацію використали. Особливо важливо було нагадати про світлову й звукову сигналізацію для зернозбиральних комбайнів – адже всяке може трапитися, коли дорогою їде комбайн з шестиметровою жаткою, а його спробує обігнати далекий від сільського господарства водій. А найкориснішим було нагадування, що коригуючі коефіцієнти не застосовуються до сільгосптехніки, тому ДАІ не може штрафувати водіїв за відсутність страховки.

Нововведення як вони є

Недарма є таке китайське прокляття: «А щоб ти жив у часи перемін!». Зараз на собі ці переміни доведеться відчути аграріям.

По-перше, Верховна Рада прийняла закон щодо збереження родючості грунтів, відповідно до якого землі підлягають паспортизації, причому з обґрунтованими еколого-економічними планами її використання. І все це, зрозуміло, небезкоштовно, і недешево. Термін штрафних санкцій за відсутність цих планів від терміновано, однак лише до 1 січня 2011 року.

По-друге, цього року чимало змін чекає на селян, які вирощували соняшник, ріпак, сою, оскільки перед початком жнив запроваджено зміни ДСТУ. Для прикладу, раніше ріпак був просто ріпаком, а зараз існуватиме три класи ріпаку. Запровадили нові вимоги до сої – тепер серед вимог – наявність білка не менше 35 відсотків. Що робити з соєю, яка матиме, скажімо, 30 відсотків білка? І взагалі, куди звертатися для проведення об’єктивної експертизи? Аналогічна ситуація з соняшником… Ніхто не сумнівається, що такі нововведення на руку трейдерам, які за менш якісну продукцію будуть платити меншу ціну… Але чи будуть платити більше за продукцію вищого ґатунку? І взагалі, які чинники стали визначальними для поділу на класи – чи ті, які дійсно важливі для споживачів? Свого часу було визначено вміст білка одним з чинників класу пшениці - та для пекарів найважливішим чинником був вміст клейковини…

Залишається сподіватися, що рекомендації спеціалістів щодо проведення лабораторних аналізів стануть у нагоді.

І вже під час наради, присвяченої жнивам, були висвітлені і питання майбутньої посівної кампанії. Як розповіла начальник державної насіннєвої інспекції Ольга Щербина, у 2009 році Україна стала членом Міжнародної організації економічного співробітництва та розвитку, і це стало причиною запровадження нового порядку апробації посівів. Це не просто складно – це практично наукова робота. Без апробації ж не приймається насіння на перевірку, а за використання у посівах неперевіреного і некондиційного зерна «світить» пристойний (чи навіть непристойний) штраф. Минулого року мінімальні штрафні санкції, застосовані в нашій області, були 1600 гривень штрафу для керівника і 5100 – для підприємства. Зараз складається та незабаром буде затверджено план апробації посівів, тому потрібно подати до Державної насіннєвої інспекції заявку та план апробації, до яких додати етикетку з кодом посів матеріалу, накладну з зазначенням сорту, репродукції, номеру партії тощо. Певні проблеми викликають документи на посівмат іноземного походження, однак немає проблем, які було б неможливо вирішити. Головне – вчасно звернутися до державної насіннєвої інспекції – не пізніше 15 липня!

Ось такі нововведення. Наостанок – побажання гарного врожаю і сонячної погоди на жнива, нехай ладиться у вас всяка робота, шановні наші жниварі!

Олена БЕЛІНСЬКА, 'Новомиргородщина'

14 липня 2010


1


  Закрити  
  Закрити